Corona-update: zomer 2020

17/06/2020
Image
Idee Kids

Alle Corona-updates voor kampjaar 2021 vind je op de specifieke coronapagina

 

 

Mocht er nog twijfel over bestaan: we gaan op kamp deze zomer! 
Ook krijgt de manier waarop we op kamp gaan stilaan meer vorm. We geven een eerste update.

Contactbubbels, wat is dat precies?

We gaan op kamp in contactbubbels tot 50 personen. Wel zijn er per kamplocatie meerdere bubbels mogelijk. Elke bubbel heeft een eigen ingang, speelruimte, verschillende lokalen en een sanitaire blok. Ook de voor- en naopvang worden per bubbel georganiseerd. Zo zorgen we ervoor dat de bubbels altijd strikt gescheiden blijven.
Ouders mogen de bubbel niet betreden. Er wordt een knuffelzone voorzien om afscheid te nemen. We vragen alle volwassenen om bij het brengen en ophalen van de kinderen een mondmasker te dragen.

De week voor het kamp ontvang je een mail met alle praktische details, waarin je ook terugvindt in welke bubbel je zit. De bubbels worden ingedeeld op basis van de kampthema’s. 

Ben je nieuwsgierig hoe de bubbels er precies uitzien? Op de ideekids.be de bubbelindeling per locatie terug.

Hoe gaat het er in de bubbel aan toe?

In de bubbels zetten we de kampwerking zoals je die kent voort. Er worden geen mondmaskers gedragen en er is geen social distancing tussen de kinderen en monitoren nodig. Eens op kamp, kunnen de kinderen nog steeds naar hartenlust creëren, spelen en ravotten.
In elke bubbel is er een bubbelverantwoordelijke aanwezig, een extra paar handen die alles in goede banen leidt. Zo voorzien we ruimte om extra zorg te bieden aan de kinderen, de monitoren te ondersteunen en aandacht te besteden aan een goede hygiëne op kamp.
Deze zomer vragen we alle kinderen om een eigen drinkfles en hun eigen koek en fruit mee te brengen.

De bubbels verlaten de kamplocatie niet. Dit wil zeggen dat alle uitstappen geannuleerd zijn. Externe gastlesgevers komen wel nog langs op kamp. Ook hier houden we rekening met alle voorzorgsmaatregelen.

De krijtlijnen van de kampzomer 2020 zijn uitgetekend. Het wordt er één waar we meer dan ooit plezier en veiligheid met elkaar verzoenen. We passen overal de maatregelen nauwlettend toe en tegelijk zetten we alles op alles om alle kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen. Eentje vol plezier, amusement en handen wassen. Tot op kamp!

Veelgestelde vragen

Contactbubbels

Door de coronacrisis moet elke jeugdwerkorganisatie met contactbubbels werken van max. 50 deelnemers (kinderen, monitoren, bubbelverantwoordelijken, externe begeleiding,…). Binnen zo’n contactbubbel is interactie/contact met elkaar mogelijk (JOEPIE!). Je moet dus geen afstand van elkaar houden en geen mondmasker dragen. Met andere woorden, je mag de kinderen (en monitoren) van jouw bubbel nog steeds troosten, vastpakken en gewoon samen heel veel lol maken.

Het is toegelaten om op één kamplocatie meerdere bubbels te hebben. Indien je als monitor contact wenst met een monitor of kind van een andere bubbel (of externe partijen zoals een ouder) is het wel verplicht om je te houden aan social distancing van 1,5 m of indien dit niet mogelijk is, een mondmasker te dragen (= bubble distancing).

Daarom hebben we er ook voor gekozen deze zomer geen uitstappen te plannen. We kiezen er wel bewust voor om workshopgevers nog uit te nodigen op onze kamplocatie. Workshopgevers die met regelmaat aanwezig zijn, treden mee in de bubbel, de workshopgevers die slechts eenmaal langskomen, treden niet mee in de bubbel.

Een contactbubbel blijft altijd één week gelden.

Digitale vormingen

Omwille van corona is het niet meer mogelijk om de vormingen op één van onze kamplocaties door te laten gaan. Maar niet getreurd, wij maakten een online vorming om jou volop te kunnen voorbereiden! Het voordeel is alvast dat je je niet hoeft te verplaatsen en deze opleiding vanuit je luie zetel kan volgen.

Nieuwe monitoren kunnen een vorming volgen dat bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste is er de monitorenvorming die je individueel en op eigen tempo kan volgen. Vervolgens is er de digitale groepsbijeenkomst, een deel dat je samen met andere monitoren van jouw regio zal volgen, dat begeleid zal worden door jouw rekruteringsmedewerker of kampcoördinator.

Monitorenvorming: deze leert je alles bij over de werking van Idee Kids, bijvoorbeeld wat er van jou als monitor verwacht wordt en welke tools je voor handen hebt. Zo ben je goed voorbereid om als monitor op kamp te vertrekken.

Digitale groepsbijeenkomst: hierin heb je de kans om je kampcoördinator te leren kennen, en leer je handige tips & tricks bij. Deze bijeenkomst is in groep per regio, dus je leert je medemonitoren ook al kennen.

Meer info kan je hier terugvinden.

Welke rollen zijn er op kamp?

Ten eerste zijn er de kleuter-, uitpluis- en projectmonitoren die voor een onvergetelijke vakantie zorgen voor de kinderen. Vervolgens zijn er de flexmoni’s, zij springen in als er een monitor ziek valt. Ten slotte zijn er nog bubbelverantwoordelijken, zij zorgen ervoor dat de ‘bubbels’ nageleefd worden en zij zorgen samen met de monitoren voor de hygiëne op kamp. Zij ondersteunen de monitoren en zorgen ervoor dat alles vlot verloopt.

Reservelijst

Sta je op de reservelijst voor een kampweek? Misschien kan je die week toch aan de slag als flexmoni of als bubbelverantwoordelijke! Als je dit ziet zitten, kan je altijd contact opnemen via de monifoon: 0497 41 82 31.

Infopagina ambrassade

Bovengenoemde maatregelen hebben we natuurlijk niet allemaal zelf verzonnen. Het federaal overlegcomité heeft op vrijdag 22 mei besloten dat de kampen deze zomer mogen doorgaan. Natuurlijk zullen deze kampen niet zoals in een gewone zomer verlopen. Hiervoor zijn dus een aantal regels ontworpen zodat het kamp zo veilig mogelijk verloopt. Meer info kan je hier vinden.