Over mindsets en complimenten

17/01/2021

Groei vs vaste mindset

Als organisatie vinden we het belangrijk dat iedereen op kamp de kans krijgt om te groeien. Om te kunnen groeien is het van belang je bewust te worden van je talenten en competenties. We gaan eerst graag even dieper in op mindset, daar begint namelijk alles mee.

De mindsettheorie van Carol Dweck geeft een blik op de verschillende mindsets die we kunnen hebben. Mindset staat voor de overtuiging die we hebben over onze intelligentie, talenten en kwaliteiten. Er is een onderscheid tussen een groeimindset en een vaste mindset. Een vaste mindset omvat de overtuiging dat persoonlijke eigenschappen onveranderbaar zijn. Een groeimindset stelt dat we altijd kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren. Je kan steeds blijven groeien.
 

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk zeker eens de Ted Talk van Carol Dweck.

Image
kampverantwoordelijke

Ik vind het leuk om mijn creatieve kant te ontplooien in bij zijn van de kinderen. Ik heb afgelopen kampen een goede ervaring opgedaan bij Idee Kids en heb mij altijd verder kunnen ontplooien als moni. Het geloof van heel Idee Kids in mijn potentieel is moni, zorgt ook voor een extra drijfveer om de beste kant van mezelf te laten zien en verder te kunnen groeien.

(Quote uit jaarevaluatie 2020)

Complimenten

We kunnen de groeimindset stimuleren door ons te richten op het proces. Dit kan onder andere door op groei gerichte complimenten te geven. Een compliment is een blijk van waardering voor wat iemand doet. Veel dingen worden soms als vanzelfsprekend gezien. Door iemand een compliment te geven, voelt iemand zich gezien en geapprecieerd.

Een tool om complimenten te geven zijn onze complimentenstickers. Deel jij er tijdens de volgende kampperiode uit aan jouw team? Als verantwoordelijke aan de monitoren, of iedereen onderling aan elkaar? Je kan nooit genoeg complimenten geven. Daarbij geven we graag nog een aantal gouden tips:

 

  • wees oprecht
  • wees specifiek
  • wees spontaan
  • wees creatief
  • wees persoonlijk
  • toon interesse
  • verwacht niks terug

Download het stickervel

Image
complimentenstickers

Bronnen

Kies positief – Isabelle Gonnissen
Mindset - Carol S. Dweck